Nu ignora normele de securitate si sanatate in munca

La o prima vedere ni se pare ca prea putin joburi din campul muncii sunt cu adevarat periculoase. Poate mineritul sau cei care lureaza la inaltime ori cu utilaje grele, insa fiecare loc de munca prezinta riscurile sale, si este o greseala sa le ignoram.

In primul rand pentru ca in timp ne pot imbolnavi sau ne pot dezvolta afectiuni incurabile, iar in al doilea rand pentru ca este ilegal sa nu respecti normele de securitate si sanatate in munca. De cate ori nu ati auzit de accidente grave de munca care s-au soldat chiar si cu decese, din cauza a muncitorii nu purtau echipament de protectie, sau nu exista niciun semn ca ar fi existat vreun fel de protectie.

Directivele europene impun o evaluare de risc periodica. Aceasta ar trebui sa releve care sunt pericolele si riscurile la care sunt exousi angajatii, iar pe baza rezultatelor, angajatorii trebuie sa conceapa planuri de securitate si sanatate in munca. Antreprenorii romani incep incet, incet sa realizeze ca bunastarea si integritatea angajatului dar inca se mai inregistreaza evenimente nefericite la locul de munca. Securitatea si sanatatea in munca sunt doua noutiuni care nu ar trebui luate in deradere ci privite cat mai serios.

Spre deosebire de masurile optionale de siguranta normele impuse de lege sunt obligatorii, iar cei care nu le respecta sunt pasibili pentru amenzi, despagubiri sau chiar pedepse privative de libertate. Angajatorii romani  incep sa se conformeze, insa se pare ca va mai dura o perioada pana cand controalele inspectoratelor teritoriale de munca nu vor mai gasi nicio neregula.

Un aspect important este faptul ca multi angajatori nu iau la cunostinta aceste normel de siguranta si sanatate fapt pentru are de multe ori raman neinformati si amendati. Pentru a reglementa aceasta situatie, legislatia romaneasca a dispus crearea de companii cae sa se ocupe de acest capitol, pentru firmele angajatoare. Astfel, in prezent orice angajator poate angaja o firma care sa se ocupe de conceperea planului de munca, de evaluare a riscurilor la care se supun angajatii si la crearea unei scheme de protectie. Aceasta procedura nu este foarte dificila, insa necesita timp, pe care deseori antreprenorii nu il au. In felul acesta companiile care se ocupa de securitate si sanatate in munca au devenit din ce in ce mai populare si mai folositoare. Daca si tu ai o firma, insa nu ai avut inca timpul necesar sa te ocupi de toate aspectele sigurantei, apeleaza cu incredere la o firma de profil, care te va ajuta in jumatate din timpul pe care l-ai pierde tu, facand acelasi lucru.

Lasă un comentariu